
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MANSUR YAVAŞ
Mansur Yavaş, 23 Mayıs 1955’te Ankara, Beypazarı’nda doğmuştur. Türk avukat, siyasetçi ve Ankara Belediye Başkanı’dır.
İlk, orta ve lise eğitimini Beypazarı’nda tamamlayan Yavaş, 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. Askerliğini savcı olarak yapmış ve 13 yıl Beypazarı’nda serbest avukat olarak çalışmıştır.
Siyasete ilgisi gençlik yıllarında başlamış ve onu 1989-1994 yılları arasında Beypazarı Belediyesi Meclis üyesi yapmaya yönlendirmiştir. Bu ilgi kendisinin, 1999-2009 yılları arasında da iki dönem Beypazarı Belediye Başkanı seçilmesine sebep olmuştur.
Mansur Yavaş, Beypazarı ilçesinin görünümünü değiştiren geniş bir proje yelpazesine imza atmıştır. İlçenin yaşam standartlarında, turizminde, sosyal hayatında ve altyapı hizmetlerinde yaptığı olumlu değişiklikler ile beraber kırsal üretime de büyük önem vermiştir. Beypazarı’nın uluslararası festivallere katılması sağlarken, bina restorasyonlarındaki girişimleri ile ilçenin konaklama kapasitesini arttırmıştır. Yöresel lezzetlerin tanıtımıyla Beypazarı ve başkent turizm açısından önemli bir değer haline gelmiş ve bölgede sürdürülebilir istihdamı sağlamıştır.
Tarihi Beypazarı köşklerinin restorasyonu ve binlerce yıllık Beypazarı tarihini koruma çalışmalarıyla Türk Dil Kurumu tarafından Türkçeyi koruma onuruna verilen “2001 Yılının En İyi Yerel Yöneticisi”, doğa savaşçılarının “Çevre Ödülü” gibi ödüller almış ve 24 Eylül 2004 tarihinde TÜSİAV – Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı tarafından “Yılın Belediye Başkanı” seçilmiştir.
2009, 2014, 2019 yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na aday olmuş ve 2019 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Belediye Başkanı seçilmiştir.
Göreve başladıktan sonra, yönetimde; Türkiye’de bir ilk olan şeffaf belediyecilik modeli oluşturmuş, bunun için belediye meclisi toplantılarını ve ihaleleri canlı yayınlatmaya başlamış, hatta kar küreme araçlarına dahi kameralar yerleştirilmesini sağlayarak plaka takip sistemi kurdurmuştur
. “Beypazarı Modeli”nin mimarı olarak da tanınan Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “sosyal belediyecilik” anlayışını ortaya koymuştur. Üniversiteler, hastaneler, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının desteğini toplayarak Ankara’da bir dayanışma ağı oluşturmuştur. Özellikle dar gelirli ailelere yönelik sosyal yardım projelerine büyük önem veren Yavaş, koronavirüs salgını sırasında birçok proje ve uygulamaya da öncü olarak imza atmıştır. Bu sebeple de, çok sayıda uluslararası ödüle aday gösterilmiştir.
9 Aralık 2020’de Uluslararası Şeffaflık Derneği tarafından “9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü” kapsamında “2020 Şeffaflık Ödülü” ne layık görülmüştür.
Evli ve iki çocuk babasıdır.
BELEDİYE BAŞKANININ YETKİLERİ
Büyükşehir belediye başkanının görevleri 22 Temmuz 2004 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5216 Sayılı Kanunun 17-18. maddesinde yer almaktadır.
Büyükşehir belediye başkanı, büyükşehir belediye idaresinin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Büyükşehir belediye başkanı, ilgili kanunda gösterilen esas ve usullere göre büyükşehir belediyesi sınırları içindeki seçmenler tarafından doğrudan seçilir.
Büyükşehir belediye başkan vekili, Belediye Kanunundaki usullere göre belirlenir. Ancak, büyükşehir kapsamındaki ilçe ve ilk kademe belediye başkanları büyükşehir belediye başkan vekili olamaz.
Büyükşehir ve büyükşehir kapsamındaki ilçe ve ilk kademe belediye başkanları görevlerinin devamı süresince siyasi partilerin yönetim ve denetim organlarında görev alamaz; profesyonel spor klüplerinin başkanlığını yapamaz ve yönetiminde bulunamaz.
Büyükşehir belediye başkanının görev ve yetkileri şunlardır:
- Belediye teşkilatının en üst amiri olarak belediye teşkilâtını sevk ve idare etmek, beldenin ve belediyenin hak ve menfaatlerini korumak.
- Belediyeyi stratejik plana uygun olarak yönetmek, belediye idaresinin kurumsal stratejilerini oluşturmak, bu stratejilere uygun olarak bütçeyi hazırlamak ve uygulamak, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini belirlemek, izlemek ve değerlendirmek, bunlarla ilgili raporları meclise sunmak.
- Büyükşehir belediye meclisi ve encümenine başkanlık etmek, bu organların kararlarını uygulamak.
- Bu Kanunla büyükşehir belediyesine verilen görev ve hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli önlemleri almak.
- Büyükşehir belediyesinin ve bağlı kuruluşları ile işletmelerinin etkin ve verimli yönetilmesini sağlamak, büyükşehir belediyesi ve bağlı kuruluşları ile işletmelerinin bütçe tasarılarını, bütçe üzerindeki değişiklik önerilerini ve bütçe kesin hesap cetvellerini hazırlamak.
- Büyükşehir belediyesinin hak ve menfaatlerini izlemek, alacak ve gelirlerinin tahsilini sağlamak.
- Yetkili organların kararını almak şartıyla, büyükşehir belediyesi adına sözleşme yapmak, karşılıksız bağışları kabul etmek ve gerekli tasarruflarda bulunmak.
- Mahkemelerde davacı veya davalı sıfatıyla ve resmi mercilerde büyükşehir belediyesini temsil etmek, belediye ve bağlı kuruluş avukatlarına veya özel avukatlara temsil ettirmek.
- Belediye personelini atamak, belediye ve bağlı kuruluşlarını denetlemek.
- Gerektiğinde bizzat nikah kıymak.
- Diğer kanunların belediye başkanlarına verdiği görev ve yetkilerden büyükşehir belediyesi görevlerine ilişkin olan hizmetleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak.
- Gerektiğinde görev ve yetkilerinden bir veya birkaçını ilçe veya ilk kademe belediye başkanına devretmek.
- Bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneği kullanmak, engellilerle ilgili faaliyetlere destek olmak üzere engelli merkezleri oluşturmak.